Vegetarisk mat för din hund

Är du som hundägare vegetarian? Eller vill du ge din hund vegetarisk kost? Då är det nog bäst att tänka några steg längre och ta reda på mer fakta och kunskap om ämnet först.

När man diskuterar hundar och dess ursprung är hunden ett rovdjur och därmed en släkting till vargen. Både hundar och vargar har under alla år levt på kött i olika former. Precis som människor är hundar skapta för att äta kött för att överleva. Givetvis finns det alternativ för människor som gör att vi kan överleva utan att äta kött och ändå få i oss de livsnödvändiga vitaminer och mineraler som behövs. Detta betyder dock inte att du helt utan konsekvenser kan göra detsamma med din hund.dog-972042_960_720

Tillgängligheten för att köpa vegetarisk mat för din hund är begränsad men den finns. Både via internet och hos utvalda djuraffärer går det att inhandla vegetariska alternativ för din hund. Det är dock viktigt att ha i åtanke att när en sådan här drastisk åtgärd ska göras är det viktigt att först rådfråga en vetrinär. Precis som med människor är det av stor betydelse att hälsan kommer i första hand och ska få avgöra om just din hund mår bra av att äta en vegetarisk föda.

En annan orsak till den stora debatt som finns kring vegetariska alternativ för djur kan vara den ökade marknaden för just detta. Det finns ingeting som är helt säkert men självklart kan det ligga företag bakom som försöker sälja vegetariska alternativ för djur enbart för att tjäna pengar och som absolut inte bryr sig om din hunds hälsa.

Självklart finns det de hundar som av medicinska själ behöver äta en köttfri kost och ska då självfallet få göra detta. Dock är det viktigt att hålla koll på sin hunds hälsa om man väljer att ge den vegetarisk mat utan en medicinsk anledning till detta. Hundens avföringsvanor kan avslöja hur hunden mår och är viktigt att hålla koll på. Det är inte värt risken att orsaka sjukdom hos sin hund enbart för att man själv vill att även sin hund ska äta vegetarisk mat.