Hur smart är din hund?

Hunden är människans bästa vän och alla hundägare kan vittna om vilken fantastisk familjemedlem en jycke kan vara; trofast, glad, kelig och lekfull. Men hur intelligent är hunden egentligen? Är den verkligen så smart som många hävdar eller är det lite si och så med den saken?

Precis som i mänskovärlden finns det många olika typer och nivåer av intelligens; medan vissa är supersnabba med att lösa problem kan andra vara lite långsammare men mer finurliga. En hund kan vara mycket uppmärksam och alert och enormt road av att lära sig nya trick men den kan också vara lite långsamt foglig och allmänt förtjust att mest sitta i Tv-soffan i sällskap med sin familj.

Idag vet man att olika hundraser är olika intelligenta och det beror mycket på de skilda egenskaper man har framodlat genom noggrann avel. Visst finns det variationer inom varje hund sort men olika raser uppvisar olika grader av intelligens.

border collieÄgare av Border Collies blir säkert inte förvånade att höra att deras vovve är smartast av alla. Denna vallhund är extremt duktig på att lära sig många olika kommandon och den vill hela tiden lära sig nya saker. Det här är hundvärldens Einstein!

På god andraplats hamnar pudeln som länge ansetts vara den intelligentaste hunden. För denna kvicka hund är det inte språkfärdigheterna som är de främsta utan dess skicklighet på att hitta på hyss och egna lösningar på problem. Pudeln är känd som en mästermanipulatör och lurar gärna sin matte att tro att husse inte redan matat den.

Trea kommer schäfern och det är ingen tillfällighet att den används inom polisväsendet och militärer. Denna stiliga hund har många talanger och den älskar att få uppgifter som att spåra och att undersöka lokaler och olika miljöer. Eftersom den är så smart passar den i alla miljöer men det är viktigt att man ger den mycket stimulans då den inte gillar att ligga och slöa.